Jak wiadomo, przy procesie domowej produkcji piwa jest etap, w którym musimy odmierzyć określoną ilość cukru lub glukozy - aby odpowiednio nagazować piwo. Dodanie zbyt małej ilości cukrów powoduje małe nagazowanie piwa i brak piany. Z kolei, jeżeli przesadzimy, to piwo będzie się nadmiernie pienić, a nawet w ekstremalnych wypadkach butelki mogą powybuchać.
Zazwyczaj na butelkę piwa dodajemy około 3-4 gramy cukru lub glukozy. Jeżeli nie dysponujemy wagą, to odmierzenie takich wartości będzie dosyć utrudnione, o czym przekonałem się w kilku pierwszych warkach (piwo wyszło niedogazowane). Na szczęście udało mi się ostatnio nabyć wagę, w związku z tym podzielę się swoimi obliczeniami ;]
Najpierw miarka do cukru marki Biowin. Odmierzenie cukru jest akurat proste, bo poszczególne pojemniczki odpowiadają około 2, 4 i 6 gram cukru. Poniżej pomiar 10 średnich miarek (oznaczonych jako 0,5), czyli jedna miarka to niecałe 4 gramy:
Jeżeli nie dysponujemy miarką Biowinu, to mamy większy problem. Teoretycznie można glukozę i cukier mierzyć łyżkami, ale tu dużo zależy od tego, czy na łyżce jest górka, czy nie i jaki jest kształt oraz wielkość łyżki. Postanowiłem skorzystać z najbardziej uniwersalnego "pojemnika", czyli kieliszka 40 ml ;]
Najpierw próba kontrolna, jak widać, w kieliszku mieści się około 40 ml wody (nie jest nalane do pełna):
A glukoza 17 gram:
0 komentarze:
Prześlij komentarz