sobota, 1 marca 2014

Jak odmierzyć glukozę i cukier bez wagi

Jak wiadomo, przy procesie domowej produkcji piwa jest etap, w którym musimy odmierzyć określoną ilość cukru lub glukozy - aby odpowiednio nagazować piwo. Dodanie zbyt małej ilości cukrów powoduje małe nagazowanie piwa i brak piany. Z kolei, jeżeli przesadzimy, to piwo będzie się nadmiernie pienić, a nawet w ekstremalnych wypadkach butelki mogą powybuchać.

Zazwyczaj na butelkę piwa dodajemy około 3-4 gramy cukru lub glukozy. Jeżeli nie dysponujemy wagą, to odmierzenie takich wartości będzie dosyć utrudnione, o czym przekonałem się w kilku pierwszych warkach (piwo wyszło niedogazowane). Na szczęście udało mi się ostatnio nabyć wagę, w związku z tym podzielę się swoimi obliczeniami ;]

Najpierw miarka do cukru marki Biowin. Odmierzenie cukru jest akurat proste, bo poszczególne pojemniczki odpowiadają około 2, 4 i 6 gram cukru. Poniżej pomiar 10 średnich miarek (oznaczonych jako 0,5), czyli jedna miarka to niecałe 4 gramy:


Z glukozą jest trochę inaczej, bo ma inny niż cukier ciężar właściwy. Poniżej odmierzone 10 największych miarek (0,75). Jak widać jedna miarka to około 3,4 grama (miarka luźno zaczerpnięta, bez ubijania).


Jeżeli nie dysponujemy miarką Biowinu, to mamy większy problem. Teoretycznie można glukozę i cukier mierzyć łyżkami, ale tu dużo zależy od tego, czy na łyżce jest górka, czy nie i jaki jest kształt oraz wielkość łyżki. Postanowiłem skorzystać z najbardziej uniwersalnego "pojemnika", czyli kieliszka 40 ml ;]

Najpierw próba kontrolna, jak widać, w kieliszku mieści się około 40 ml wody (nie jest nalane do pełna):



W tej objętości cukier waży około 38 gram:


A glukoza 17 gram:


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Blog jest wyłącznie dla osób pełnoletnich. Czy masz skończone 18 lat?

TAK NIE
Oceń blog